Bæver 2009

B æ v e r - 2 0 0 9

en Påskehilsen fra Ulveland. Da jeg kom var der 20-40cm sne oppe i skoven og måtte bestille nedrydning for at komme ind til huset, - god natte forst og dag temp kun lige over forst. Nu har det i løbet af en uge skifet til næsten sommer, dvs T-shirt solbrændthed i dagtimer og natten ikke så slem heller. Kun få klatter sne tilbage og småfugle er begyndt at myldre frem.

men Jo!, så lykkedes det at få fat i sådan en vandlugtegris. Gå til: foto album

4dags aften
Ude i bælgragemørke (1 time efter solnedgang = ca 21.15 og det er mørk på denne tid af året).. kun lidt 'hjulpet' af et gadelys og så at B gik op ved is/sne så der var lidt 'kontrast' - jo tak det hele forgik i skyggen, men gadelys gav modlys og blændede.. fuld zoom så var gadelys næsten væk. Ok i starten og Zeissen svage natlys rødpkt var 'livsnødvendigt' ellers var sigtmiddel bare sort i mørkegråt.

Det var ca 120m ude så der var noget langt for så relativt lille mål og så lidt lys.. den gik op/ned i vandet flere gange og først efter ca 15min-20min besluttede den sig for at gå op (nu var der så lidt lys jeg måtte bakke af med zoom for at få nok lys til at skelne bæver fra andet og hvad der måske fra snude og røv/hale - men så kom strølys fra gadelampe lidt ind og blænde, så øjenene kørte fokus øvelser konstant).

2m oppe skulle være 'safe' for at den ikke faldt/hoppe i vandet igen.. BOOM.. kæmpe lysglimt ud af kanonen (jeg var jo godt mørke syns tilvandt nu).. så tog mig lidt tid at få synet tilbage og der så ud til at der lå en mørk 'klat' ved skudstedet.

well hele vejen rundt om elven, over broen - og jo der var den sgu.. pga smelt passe på at evt under'mineret' is ikke ville brase sammen under mig .. men ok isen holdt og den var ramt godt så vidt jeg kunne set i dårligt lys. Perfekt ramt! = super !! = klods op ad forbenet på indgangen og ud igennem skuldder på andet forben (de skal rammes langt fremme da tarmsystem sidder langt fremme)

SÅ den lugter lidt af fæl fætter = gammel/jordslåen træ + 'lort og dårlig ånde'. Var en voksne på end 12-15kg.

Den er jeg stolt over både mht min vedholdenheld og opsøgning (på svensk'spaning' = dvs 'indianer kunnen' mht gætte hvor B ville komme og hvor jeg skulle sidde) af overvågningplads + min skudafvikling under givne forhold. SÅ velfortjent hak i skæftet på min 6,5er

Så par(xx) fortjente afslapning P bryg, lytte til lokalradio program som baggrunds snak, bladre i Vapentidningen .. ah stræk ..

Næste dag hjælp af den lokale vildtrøger (også ham der har slagtebod i vores jaktlag), til at pelsen (for flå kan man ikke, pelsen siddre få godt fast og ikke så tyk at den kan holde til at man hiver for meget i den). Jeg får den monetert som en slags 'bjørneskind' med hoved udstoppet.. bruger lokal konservator = billiger = ca 3500 SKr (mener tilsvarende er omkring knapt 4000 DKr i Danmark, nu er http://www.firstclasstrophy.com dog kommet til .. lavet fin job på min Sneppe). Lår og ryg af (og min slagte kundskaber er til at grin ad, så ikke pænt ud) .. men Bertil (røgeren) tog det med et smil, jo det skulle han nok kunne røge under alle omstændigheder

2 dage senere
Kommer med som gæst i nabo jagtlaget hvor Tord sagde svigerfar havde problem med Bäver = jo tak lige klods op ad grusvej hvad var et badested i lokalbækken i 60-70erne = nu et slags tilgroet gadekær men med kæmpe bæverfæstning 5m fra vejen. Gnav over alt og om morgen forsøgte vi at side mellem træer, men dårligt overblik og dårlig kontrast (også erfarig lært hvor jeg fik den første bæver). Om aften fulgte vi min erfaring fra først sted : overblik = vandline , kontrast helst hvor der er lidt sne/is tilbage på brinken. Dvs vi lagde på lur på en nogle klipper på anden side af vej ca 3m oppe.

Lige ved solnedgang omkring kl 20 eller lidt over (stadig med ok lys) kom så et vandstinkdyr frem .. 40-45m ude gnave i grene vandet lavvandet 'sumpdel af gadekær' -> sigte på, BOOM.. så repeter og kigge igen = den lå fiksret, men plask plask med hale.. dens spasmer ikke var døet ud efter ca 10 s, så et skud mere hvor jeg holdt højere (da jeg troede jeg måske havde ramt lavt første gang). Et plask og så stille. Tord gik ud og hentede den, var en 'baby' på vel 5-6kg. På grund af høj montage på Zeissen havde jeg måtte klikke noget op på den afstand (men var noget moderat med klikkende for ikke at flytte træfpunkt for meget hvis jeg skulle længere ud.. så derfor var antagelse at jeg havde ramt lidt lavt i 1st skud). Men første skud sad lidt over midten højdemæssigt men lige lidt for langt nok fremme på dyret (det jo kun ½ størrelse af det første, så mindre effelktivt mål område). Andet skud hvor jeg holdt højt havde klippet ryggen.

SÅ den er jeg jagtmæssigt ikke så stolt af, da det ikke var gået nær så perfekt som ved første B (men den var da idet mindste leveret. Tords bror havde i efteråeret være ude 12x ved samme gadekær og fået en, nu var vi ude 2x og fik en)

mht kugle brugte jeg restforsynigne af mine Remmington Corelokt ladet op i 6,5erne så de på 100m siddre kun 1-1½cm fra Norma ELite skytte kugle som Allingåbro sælger. Rex var udgået for dem (og jeg har kun 5 kugler tilbage nu), så jeg fik nogle Hornady med samme vægt. Hornady havde jeg forsøgsmæssigt ladet med samme krudt mængde som Rem., men test i Allingåbro = sidder 5cm lavere på 100m end Rem!.. det er bøvl at klikke op ned (eller lave helt ny recept). Vi se om jeg kan finde 140grain Rem corelokt (evt ultra version) (min ladning giver moderat fart omkring 770m/s ligesom Norma Elite match kugle, og det kødskade jeg har set på rådyr og bæver er meget moderat. Dvs udg hul vel omkring en 5-krone eller lille smule større (igennem skulder på bæver))

Last update: 08-07-2017
(c) Patrick Eggers