Bæver Påske 2011

B æ v e r - 2 0 1 1

Bæverjagt Påske 2011 .. så har fået hvad jeg ville for i år mht Bæver

.. bamsen kom også i 'havn'. Gå til: foto album

Jo den er jo sen i år Påsken.. dvs der er ikke det sne og isdække jeg har prøvet de sidst 2 år. Dvs ingen kontrast, men derimod lidt mere skumringstimer der dog skal holde sop mod mørk baggrund i skov og krat (havde til nu endnu ikke set en bæver her i Nordmark i dagslys timer kun før/efter sol/nedgang).

Nå nede ved Bertil er der ikke noget gnav .. spørger ham hvor der evt er bæver .. jo lidt længer opstrøms på elven.. Dem nede helt oppe ved Hederna skulle være væk.

Ankommer til hus i flot forårssol, men hvor hatten er blæst af skorstenen .. darn , et projekt mere at lave. Samme aften (eller var det næste morgen) ser ræv på engen meget tæt på huset, spidser ører efter mus. Ellers godt med skov duft og lyd (Urfulgene er ude også og ’pludrer’) .

Næste dag kigger forbi De svenskere jeg kender .. der skulle også være bæver i Franserbækken bare 2km nedad bakken fra mig .. men der har jeg prøvet at sidde for 2år siden .. KRATskov = meget svært at se noget som helst.. alle odds på B side, den bør hurtig kunne sniffe en op. Men de siger der er MEGET aktivitet der (syntes nu ikke det så voldsomt ud fra vejen). Hederna, jo de bæver var vist taget

Først aften
OK, checket dominerende vind retning, noget ’sløj’ og er på langs med bæk og elv -> og med springvinde ville B hurtig kunne vitre en. Nå, første aften .. prøver Franserbækken. For dælen der er slagmark bare fra 20m ind fra vejen og op til 20-30 ind i skoven fra bækken af . Der er en dæmning.. jeg prøver at sætte mig lidt nedstrøms fra dæmningen og satser på B først vil dukke på det dybere vand opstrøms fra dæmningen (for der er gnav over det hele, kommer den bag fra har den vind på mig med det samme). MEN små små åbninger mellem småtræer (har heldigvis ’robust’ hel kobber kugle med) og skal ind meget tættere på brinken ned jeg bryder mig om - end vel 15m fra dæmningen = meget risikabelt med at de får fært .
Ja gået ude 1½tim før sol ned gang … intet… spejder på vandfladen over dæmningen det jeg kan se = intet. Så er kommer solnedgang.. et kort øjeblik kommer ’duften’ (sød/sur væltet lokum).. jo der noget, men hvor.. ser månen komme op.. er stædig bliver til 1½ efter solnedgang = DET ER GODT NOK MØRKT – JEG KAN INGENTING SE (for måne har ikke nok power uden snedække at hjælpe + den går i en lav bane der ikke kan komme igennem træerne) -> OPBRUD .. pandelygte på .. der er rigeligt B faldstammer at falde over .. går tæt på brinken hen til vejen .. og kun 10-15m fra vejen og nogle få m fra brinken .. = plask .. jo der B live i den bæk.

Aften på 2den dagen
Prøver nu Nordmarkselven opstrøms fra Bertil .. går i større buet end 30-40m fra brinken hen til et V-sving i elven jeg havde checket på første dagen sammen med hundene .. der var lidt gnav og et af de få steder de er ude lidt på den ene og den anden vej. Er igen ude ca 1t før solnedgang. Efter ca ½t høres et lille plumb i en rende/smelte bæk bare end 10m fra mig .. men der sker ikke mere.. Ved solnedgang sker det .. et stort B hoved dukker op i selve ’svinget’ fra min H side op svømmer over til den anden side ca 60m fra mig.. den rusker lidt i noget så en lavt hængende grene rør sig / den er delvist skjult af den gren.. jeg har sigte men ikke godt nok syne .. flytter mig end 10m = bedre .. jeg skruer op på forstørrelse.. klar til at trykke a.. PLASK.. den fik fært..ja svag vind lidt på langs med elven og kaste vinde .. darn

3die dag (aften)
Nå ja morgen startede fint og flot .. med rigtig sommer sol og traner i mossen flyver lige hen over min eng .. der er forår i skoven ,.. det kan mærkes.

Skal til byggemarked i Hagfors for at samle tingel tangel det forefaldene husarbejder der jo pludselig har vist sig (noget plast tag i udestuen, sprugen vandhane .. + det der skortenssjov). På tilbagevejen kigger ind Til VTF medlem ’Schönauer’, der har købt hus lige uden for Hagfors.. Fint lige at få sat ansigt på en Forum medlem.. Han er en af de garvede jægere, vist kun til riffel og så mest på det store = Elg og Mamutter og såent.

Nå kører hjemover tidlig eftermiddag. Bruger lejligheden at checke Nordmarkselven oppe ved Hederna .. så der har været bæver og der er et bo .. men intet frisk gnav noget sted.. så det er nok rigtigt at de har taget dem.

Videre hjemad og stopper ved Franserbækken/grus vejen og kikker på ud syn .. eneste lange skudkanal er langs med bække oppe fra vejen af. Men vinden skal godt nok senere i aften slå over i mere nordpå (dvs mere på tværs af bækken) men tøre ikke stase nå man skal sidde så tæt som selvw brinken .. Går ind i en bue uden at træde i vådmark! (de er meget ’trykfølsomme’ og mærke når ’elefanter’ går rundt) -> tæt ved dæmningen så jeg sider noget mere nedvinds fra det dybere vand.. saver par småtræer/buske ned så jeg her og der har lidt udsyn over vandspejlet .. men det er godt noget kratet det hele. Og der hvor jeg skal så sidde i aften, er vel godt 5m til brinken .. føj en satsning .. der er nemlig også en masse af frisk B faldtræ nedvinds fra hvor jeg kommer til at sidde

Nå tager hjem kigger til hundene og laver lidt ’forfalden’ husarbejde’. Ca 1t før solnedgang ned til bækken. Stiller bil en 50m fra bækken (er også satset) .. går i stor bue med ’lang’ (30-40m) afstand fra brinken for at holde mig på ’hård mark’.. og sætter mig på plads.. Jo det er godt tæt på det hele – sidder igen i et slags V.. en vej med sigt over noget af dæmningen.
Og den anden vej opstrøms mod vejen. Spejder med håndkikkert (jo der er max 50m .. så man kan uden, men jeg vil helst have ’supermands’ syn og se om jeg se noget igennem kratet her og der?. Se nogle små ringninger = hundstejlere? .. Ellers intet. Vi nærmers os solnedgang (og på den tid er stadig fint lys. Synes at se lidt skvulp bag en lille gran ude i vandet henne ved dæmningen .. men kan ikke lokalisere noget.. opstrøms heller intet og prøver virkeligt at kigge ’igennem’ krat som er mange steder.. Nå går lidt tid og kigger igen opstrøms .. hov JO .. end 20m frem så lidt imellem nogle små kviste .. frem med riflen .. bæver meget på skrå. Oppe på den lille klippe midt i bækken. Havde den været helt ret bagfra kunne jeg have tænkt på nakke/højt rygskud som nogle af svenskeren går .. men duer ikke .. skuer på på forstørrelsen (ca 15x, så ser den ud som elefant størrelse .. er jo lidt forstørrelse narkoman .. når man er '½-blind' skal der lidt glas til at se hvad det nu er )

.. nu vender den sig mere sidelæns (vel 30 grader fra) .. sigtet lang frem .. der lidt småkvist i det ’vindue’ i den lille gran der skiller os, men det skal den Dyre KJG kugle kunne klarer (=bibeholdt retnings stabilitet og ’rest bolzen’ som dødlig projektil i sig selv)

.. BUM.. Den synker sammen.. og glider i bækken og drive langsomt ned mod mig .. den ser da ikke stor ud (vel 5kg) .. nå er kun lille bæk og i værste tilfælde må den stå på våde støvler og bukser, men det lykkes at hive den ind ved hjalp skydestokken. Jo det er en lille baby. Ramt lang fremme som jeg ville = dvs ingen punktering af ’fordøjelses systemet’. Men men måske lidt lavt (på 20m er kugle bane nok lige 1cm lavere) – Lunger etc er ’sprængt væk’. Nå de 1035m/s havde alligevel en virkning. Men bortset fra strube + øver bryst er pelsen helt intakt og kødet fint = ryg + lår. SÅ der den første styk skind til mit samle projekt på at lave en Bæver vest .. men baby her giver nok kun lige til en bryst lomme eller 2. Kødet .. har tænke måske at stege noget af det direkte i stedet for at sende det hel tit røgeren.

KOmmer hjem til hytte og i dybe skumring hører noget der svagt minder om en blanding mellem et får og en ged bræge.. fra mosen, fra skoven , fra 3die hold, men som det flytter sig må være fulgl af en slags he-he-he-he ??

4de aften
Får se .. tænker tage ned N for Bertil igen for at få den noget større B og der er muligheder for lidt længere skud der falder mig lidt bedre.. om end også milliarder af andre muligheder hvor bæver vil op. Vil dog prøve er V end 150m nedstrøm og på mod satte brink af hvor jeg var 2 dage tidligere og skæmte B. Nada - og sad til 1t efter solnedgang. Enste var gråandirk der fløj ’undert the radar’ med elvens bugtninger og nogle fiske der springer her og der

5te aften
Går op strøms end ½km hvor jeg havde set en hel del gnav .. men det var 'diffust' gnav over hele strækningen.. så sikkert stort revir . Placerer mig igen meget tæt på brinken ved et 'hårnålesving'. opstrøms til højre er ok mht den svage vind.. nedstrøms fra, dvs til venstre, kan blive kritisk.

15min før solnedgang kommer den sørme svømmende nedstrøms imod mig (ville gerne tage video men men glemte i spændingen) .. den går målrettet i land helt til højere, ved noget vissen græs .. her mister jeg den så ?? . leder rundt efter den (alle andre bævere jeg har set har været meget mere forsigtige ved brinken før de endelig går på land). UPs.. der er den allerede 10m oppe og i gang med at gumle, men front lige imod mig.. den er stor så ville ikke som nogen svenskere lave hovedskud.. vil gerne have kraniet intakt.. Skal flytte mig helt ud på yderenden af min jagtstol for at komme uden om et fyrretræ.. argh -> mere .. må flytte hele 'opstillingen' lidt igen , igen.. Den er der endnu .. nå banker forstør op på end 12x, den er ca 60m ude .. nu meget svagt på skrå , ikke nok ... lidt efter ca 45grader .. ok, frem på den og bum. Jo den var stor, den største jeg har fået måske også om de 20kg? Hm den havde gumlet 'lingon' blade ??? troede ikke de tog andet end træ og bark?, men den her ville altså have grøntsager/'vitaminer'?
Da jeg slæber den hen til mit grej .. puh 20kg jo sikkert.. senere med riffel om nakken og rygsæk med grej til en uges picknik - og skydestok som snublepind.. igennem masse træfælding .. slæbe B .. den må da være 25kg?.. puh pause hver 15-20m .. endelig helt oppe ved bilen, mindst 50kg må den da veje -.. 'av min arm' . Hen til røgeren .. han har vægt ... ??? kun knab 16,7kg.. darn hvor stor er en 25kgs så?.. Nå graver den ned i en snedrive så jeg kan skinne den nsæte til formiddag .. så skulle der gerne være til ene forside af min kommende vest.

6dag = skinning
Darn det tager tid .. skal skæres fri i små små snit, kan ikke flåes… maven har tynde kødhinder der skal helst ikke skal med skindet .. ryggen sidder bare fast .. det hele tar fra ca kl 11 til ca kl 3 på eftermiddagen og så lugter jeg ’godt’ nu. Findt skud mønster = kaliber hul ind og ca 2 krone ud.. holdt fri af fordøjelses system. Det bliver fint skind til vest det her.

Påsk' hils' fra det varme Värmland.. til tider rigtig sommerligt i temperatur og vejr (og jo en go' dansk Påsk' pils' er det også blevet til)

Så nu står den på hytte rep. etc , som hos de fleste vel i 'sommerlandet' derhjemme?

mht kugle brugte jeg den 'gale tyskers' KJG 6grams ladet op i 6,5rn så de på 100m siddre kun 1-1½cm fra Norma ELite skytte kugle som Allingåbro sælger. 1035m/s er dog noget af en fart. Kugel ahr tyslkekn dog designet og test tilo retningsstabilitet selv ved gennemskud af ræs, majs og sågar træstammer få meter før vildtet.

Har indbudt den gamle ejer Björn et par dage senere og fortæller ham om den flyvede 'fåre-ged' og prøver 'he-he-he-he' ?? nej, 'pr-pr-pr-pr' nej (det må være en hest).. efter par timer har han det = 'hu-hu-hu-hur' ?? yes = bekassiner ?? (dem havde jeg bare aldig hørt før). Jowda der er også snepper, så flere nede ved Bertil, men de skal også være her oppe. En en dag senere får jeg andet besøg.. og nu er Bekassinerne helt vilde i dybskumringen, de nærmest flyver som natsværmere om ørenen på os 'hu-hu-hu-hur'

Last update: 8-07-2017
(c) Patrick Eggers