Buk 2009

B u k - 2 00 9

Nu efter at have prøvet forskelligt .. vel vidende at oddsene var små (mit sted i värmland er jo midt i ulveland og de har taget hårdt for sig af rådyr og elg) .. endte det hele jo så fint.. jo ser i
første dage 16-17 Aug , midt på dagene ved enge nede ved landevejen .. der havde jeg set dyr på vejen op kl tidlig eftermiddag .. de holder nu gerne til nede ved husene, pga rovdyrtrykket .. naj ikke noget når jeg tog der ned med riffelen

Gå til: foto album

16 Aug sent
så at side i 10m højde ('selvklatrende' buejæger 'climbing stand') i birketræ bag min garage.. = nja dagslys ok, men i skumring kan man ikke skelne noget i blanding af buske og ungtræer (der var fej i foråret bla 2m fra min indkørsel .. ok den er 700m lang så der noget areal langs den grusvej, men har ikke noget nyt revir markering jeg umiddelbart kunne se)

17 Aug tidligt
så den hochsitz jeg har sat op ved kanten af myren og kiggende op på min eng = nja ikke noget .. og de ellers har været der før jeg ankom med mit motoriserde larm og 2 hunde (bla et leje 20m fra mit lille drivhus) .. nogle få rådyrspor op ad indkørslen (men mest elgspor på tværs fra mit ungskov og ind i gammel skoven)

18 Aug morgen
ok man kan jo chance på det 'tåbelige' jeg sætter mig i forhaven bag en frugtbusk (solbær? .. nja kan ikke kende forskel i det skumringslys) kiggende ned af min egne indkørsel (jeg er jo helt alene ude i skoven her) .. nja ik' noget

18 Aug sent
godt så må vi ned i 'lavlandet' og ud af 'baghaven' .. har jo 4400ha at gå på!! puh!.. det når jeg nok aldrig altsammen til fods de næste 10-20år.

ned til elven hvor jeg skød bäver i påsken.. havde der set i rest sneen at der havde været kraftig trafik bla tværs over elven når den havde været frosset til. Chance på ene side i et 'u-sving' hvor man i rimelighed har udsigt/oversigt/'lys' i skumringen langs brinken på modsatte bred .. venter noget .. krible krable .. arghh jeg sidder midt i en myrelandevej.. det holder jeg ikke til i længden = må flytte mig. I det jeg rejser mig op = 'bjæf bjæf bjæf' 30-40m bag mig inde i skove. 'darn' valgte forkert brink den aften .. men inde i selve skoven er det alligevel for mørket at kunne se/afgive skud i skumringen.. den skælder stadig .. jeg giver svar på tiltale med buttaloen og den vi 'skændes' lidt i det den damper afsted i et stort u og væk.

19Aug tidligt
OK lad os prøve engene igen .. i meget tidlig skumring.. parkerer bilen ekstra langt væk .. 'sjosker stille' (om man kan det) langs landevejen .. ups ræv står 100m fra mig midt på vejen og checker ud hva faen det er for et mærkeligt træ der kommer vandrende der (fuld kammo , lidt 3D etc forstås) .. nja der kan vi ikke røre mikkel og det er for mørket så snart han i skovbrynet .. så bare forsætte.. kommer frem i kanten af engen og stiller an .. med stol, 2benet skydestok/bipods ... roder lidt med 'rytmeboksen'ø (ja ja = aresenalet af lokkepiber etc) ..

YOHH ups hvad hopper over vejen og ned på engene (kl 5:15).. modsatte skovbryn/min side af vejen 180m borte .. håndkikkert -> yes buk .. 'større end lille' kan ikke se om gaffel eller '6-taggara' .. den går stille langs skovbrynet og jeg har tidliger checket ud at der er kraftige veksler ind i skoven der .. holdt 'Polizei' (eller et eller andet)! -> buttalo piv .. PIVaa, men kun meget kort stop og den forsætter.. op med riffelen, fange .. piv, igen kort stop .. i kornet, roligt (lidt feber dampes af) .. aftryk = INTET.. shit den vinge sikring på M98 er jeg ikke gode vender med (godt jeg har købt nyt aftræk /sidesikring af schönauer til senere hen).. glemte den og kan ikke umiddlebart afsiker med riflen skuldret.. for ordnet sagerne .. sigter igen .. arghh kamo nette har lagt sig i en fold over okularet .. det er dårligt syn .. roder nette væk .. nej den er stille skridt for skridt på vej ind i skoven nu .. og på den afstand skal den stå helt stille for at jeg tør løsne skud.. nej jeg ser kun 'måsen' .. det enste der manglede var at den også rakte tunge af mig

nå prøver nogel angstlyde med buttaloen med .. intet hjælper.. venter så 15min og prøver min nye svenske 'turbopibe' .. den 'larmer højt' den hetzlyde giver ekko fra skoven.. HOP HOP HOP .. gammel rå i 3-spring tværs over lande vejn og stiller sig 30m foran mig og checker hva dælen det er for balade jeg laver. Nå den kan ikke greje hvad jeg er / helt hvor jeg er .. den vil gå , men jeg kan jo 'øve mig' .. piv med buttalo .. den stopper .. men så synes den alligevel det er 'for uhyggeligt' og hopper væk og efter ca 100m mener den ikke har styr og hvad den har oplevet , så den spunser nu afstend idet den giver nogle bjæf med på vejen og ind i skoven..Nå sikke noget .. oplevese i hvert fald. Det var nok min chance som nyjægere i det svenskle for år

sidder 1 time mere og kører så hjem.. lufter hundene og plukker en en hel del skovguld (kantareller .. så var der jo altid den anden ½-del til en vildtsteg) læser riffeljagt.com forum, med flotte oplevelser og bukke fra det svenske .. ja jeg kunne kun bidrage med 'skovguldet'

prøver nede ved engen igen om aften .. er jo eneste sted jeg har haft visuel kontakt = 'nada'

20 AUg = YES!
ok meget tidigt op, skal ikke hetzes så hurtigt efter at være kommet på plads (føj det er tidligt op .. en lunken kaffe fra igår tværes ud i håret og tandpastaen hældes i kaffekoppen sammen med müslien..fødderne i handskerne .. og har jeg nu glemt noget?)

yooha gaaabb.. bilen parkes igen langt væk, 'sjoske' igen .. ingen ræv .. på plads ½ timer tidligere end dagen før.. venter på kl lidt over 5 = hvis dyrene skulle have samme rytme , så op med øjenlågene og i med tandstikkerne .. intent ..og giver kun lidt diskret piv lyd (kun råen var jo reelt påvirkelig igår).. nå forsætte med at vente (en garvet jæger fortalt mig at rådyrerne havde ca 3timers interval med fouragering, så mindst denne periode ville jeg vente .. hvis dette nu var favorit forrådskammert jeg sad ved)..

kl 6:30 JOOO helt over i modsatte hjørne kommer han stille små essende lige imod mig.. riffelen op .. sigte på, AFSIKRET!.. ingen feber.. ro i sigtet.. den er meget lige på! .. ups han stopper og vittrer, drejer hoved/hals og ene forben lidt til siden .. er han på vej til spring? (lok vil han ikke høre på og har ikke tid /lyst af få en hånd væk fra skæfte ned til buttalo eller putte en fløjte i munden.. den slags 'multi tasking' har jeg som ikke ryger ikke opøvet mig i).. alle 'check' lamper internt var ubevist slå til (afstand 150m = ok, han står stille lige nu = ok .. sigtet er i ro = ok, retning/bagrund = ok ..) = BUM.. han vælter om på ryggern og gir et spræl og bliver liggende

da han jo havde drejet forkroppen lidt, havde jeg flytte siget væk fra forpartiet og lidt over mod siden .. det var et diagonalskud..

hvor lang tid, er en ½ cigarets tid for en ikke ryger??

nå jeg går der hen.. jo der ligger den ..nej hvor han flot ..

og det er min først egenhændige buk (tidliger kun bukkelam med jægerforbundet pürschkursus på Brattingsborg om efteråret 2år siden og en lille bast/spidsbuk med jægerforbundets pürschkursus i Kalø i Juli sidste år) flot 6ender .. han er lidt lang i stængerne og de er noget buet bagud, men jeg synes han er flot..

skal så huske hvordan at det er at brække den .. går igang .. jo diagonal skuddet havde ud over øvre lunge/lever også taget toppen af maven, men ikke slemt. Indgangs hul som 2 krone, udgang ved modsatte lår (da jo diagonalt) ser ud til kun at være kaliber størrelse.

bærer ham hen til bilen og køre til røgeren (vores jaktlags slakt mestare).. han vurderer den til at være normal størrelse/form for området. Da det er min første vil jeg hoved/hals montere den, så ved brækning havde jeg kun skåret halsen en 3die-del op , nu måtte vi så frilægge fra nakken ad..

den ser fin ud og da den lagde sig i knaldet = ingen blodudtrædningr (en anden buk allerede hængede i kølehust, var med lungeskud gået 300m, da de endligt fandt den med eftersøgshund = den var meget blodig).. men min = minimal tilsmudsning eller kødskade.. lidt på ene side skal fjernes, men nakke, begge bove, ryggen + mørbradene og ene lår = helt fint. Det andet lår har det lille udgangshul, så kan være vi senere må skære noget i det, men gør ikke så meget, da jeg alligevel have røget et af lårene.

kører derefter til lokale konservator.. hun siger umiddlebart den er større end hendes egen sølvmedalje buk?. Det har jeg ikke forstand på, men vi aftaler hun tager den med til en fra det svenske jægerforbund der umiddlert kan vurdere om det kan svare sig at få den opmålt (i såfald bliver det først til marts - og jeg kan først få bukken at se igen til næste sommer eller senere)

jo så behøves jeg ikke de tidlige morgener/næætter mere og mine 2 hunde (bette pjævs pivskid og gamle surmule olm) er efterhånden noget hyper og stressde over ikke at være med ude ..

kunne gå efter ræv nu , men vil hellere se om jeg kan få fat i en gås til julemaden. Der var Kanada med gamle gæslinger i landsbyens 'gadekær' i begyndelsen af ugen .. men de er væk nu og for mange huse tæt på der. Har kørt lidt rundt til forskellige tjärn/søer men ikke fået spotte nogen endnu. Anyway det regner nu, så bare heldigt jeg kan sidde indendør nu men super god jakt oplevelser og resultat 'indenbords'

PS jo Hatting spørger : do wha skøe do'en mæ!!?? jo samme recept som på min første bæver i Påsken = 6,5x55 med bløde remmington corelokt PSP 140gr, ladet moderat langsomt (v0=ca 760 m/s). Riffelen er min gamle 'tilhakkende' Otterup M98 baneriffel (med 'forbandet' vinge sikring). Med Norma Elite 9g skyder den konsistent sub moa på 100 og 200m (bedre grupper gøres også, så kan være bedre styrmand kan hive konsistent bedre nøjagtighed ud af den). Hatting har dog bestilt ny pibe hjem, målet er at få en sub ½ MOA ud af det (med mig som styrmand og med jagtkugler -> og det bliver svært), .. så vil jeg føle mig mere komfortable med små mål på 200m (topfugl skal den også kunne bruges til, om end baneammo bruges af svenskere her). Desuden vil gerne kunne bruge lette jetager projektiler som mulighed (dem kan den gamle Otterup pipe ikke klare)

Last update: 08-07-2017
(c) Patrick Eggers